Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tipy na letní "sporty", kam se podívat, cviky na záda

3. 6. 2016

Ahoj,

 

dneska Vám povím něco o tom, co se dá dělat na jaře a vlastně hlavně v létě. Jelikož astronomický začátek léta už je tady za chviličku, a počasí nám přeje už i v posledních dnech.

 

Jelikož se sportu nevěnuji pravidelně a raději mám třeba procházky, rozhodla jsem se to pojmout trochu jiným způsobem.

 

Procházky a cyklistika

 

Není nad turistiku, procházky a výlety. Ale s čím je spojit? To často dělá lidem problém, a potom na procházky nechodí raději vůbec. Představám Vám pár nápadů, jak si výlety oživit.

 

 

Geocaching

geocaching-logo1.jpg

Znáte geocaching? Pokud ne určitě si o něm něco zjistěte. Je to skvělé spojení turistiky s objevováním nových a zajímavých míst.

Ve stručnosti o geocachingu: na různých místech celého světa (ano i v cizině) jsou ukryté "poklady", kterým se říká kešky. Pokud se rozhodneme nějakou kešku hledat, tak předem o ní získáte informace a souřadnice. Často u kešek i bývá rada, kde ji máme hledat (souřadnice mohou být nepřesné, a to i záměrně) např. hledej modrou (takže hledáme něco modrého, kde by keš mohla být) nebo kam nikdy nespadne kapka deště (například v nějaké skřínce ve zdi) apod. 

V malých keškách bývá jen tzv. logbook, kam se zapíšete, že jste kešku našli. Ve velkých keškách bývá kromě logbooku i poklad jako třeba nějaké hračky, zde platí pravidlo, vezmu si něco z keše a dám do ní něco jiného stejné hodnoty. To je o geocachingu, ale jako existuji odnože postcrossingu (Tichá pošta, apod), i zde jsou další možnosti jako třeba trackable item.

 

 

Cyklistika (v Jizerských horách?)

 

Geocaching můžeme spojit i s cyklistikou.

Dále existuje hodně cyklostezek a výběr je veliký. Já nejraději projíždím Jizerské hory (osada Jizerka, přehradní nádrž Souš, Protržená přehrada na Bílé Desné, Mariánskohorské boudy a další). Jsou tam sice kopce, ale když nemůžu, tak prostě šlapu po svých, a nic si z toho nedělám. Kdo by taky vydržel šlapat do kopce třeba 4 km?

Tato místa rozhodně stojí za vidění. Turisté zde skoro nejsou (kromě Jizerky), a hlavně nikde žádné dopravní prostředky (vždy jsme potkali maximálně 2-3 auta při celodenním výletu). Na Jizerku doporučuji jet na konci července, kdy se tam koná Anenská pouť. Takže výlet (ať už cyklistický nebo "samochodo") můžete spojit s prohlédnutím místních tradic, ochutnat domácí výrobky (loni jsem si zde dala nejlepší koláčky na světě), můžete si nechat vyrazit minci, vyrobit si svíčku z včelího vosku a spoustu dalšího. Pro pány zde je samozřejmě i maso.

Co se týká cen, rozhodně se nebojte, ceny jsou dle mého názoru průměrné. Rozhodně zde nemají nic předražené.

 

 

Stezky odvahy

 

Pokud máte děti, ty mají rády nějaký cíl. Na konci procházky můžete dětem koupit zmrzlinu nebo něco jim dát odměnu.  Samozřejmě totéž platí i pro nás mlsné jazýčky.

 

My dospělí můžeme připravit "stezku odvahy" pro děti anebo i pro sebe. Je to jednoduché a je u toho zábava.

1. Vymyslíme si trasu, celou ji projdeme a cestou píšeme na zem šipky (případně je tvoříme z malých větví nebo kamínků,...), při noční stezce odvahy můžeme místo šipek použít svíčky (aby nezhasly, dáme je do skleniček anebo koupíme elektrické svíčky).

2. Na vhodných místech schováváme úkoly (například dáme úkol pod větší kámen, a pokud je blízko něj nějaký stromek dáme na něj praporek, aby děti věděly, že je tady úkol). Úkoly jsou zcela na Vás: zpívání písniček, říkanky, udělej dřepy, k dalšímu úkolu skákej jako žába, nebo jim můžete během cesty schovat něco na posílení.

3. Samozřejmě stezku odvahy můžete plnit s nimi, takže je u toho můžete navádět, aby byly všechny úkoly poctivě splněny.

4. Na konci jsem jako poslední "úkol" dětem sdělila informaci, kde mají hledat poklad (třeba na zahradě). A tam už na ně čekal třeba dortík anebo nějaké lízátko.

Stezka odvahy vždy sklidila veliký úspěch a děti po mně chtěly, abych udělala další.

 

 

Plavání

 

Léto je jako dělané na relax u vody. Ale válíme se přeci pořád.

Plavání miluju, jsem vodní živel, co i u moře vydrží být v hloubce třeba hodinu  a nechat se jen tak nést vodou a co teprve houpání se na bójce.

Naše rodina často koupání spojuje s cílem naší cesty/výletu.

 

Buď vyrazíme na kola a nakonec se jedeme koupat na nějakou přehradu. Nebo si uděláme výlet bez kol, a také ho zakončíme koupáním.

 

Pokud jsou v létě opravdu veliká vedra, tak prostě jen vytáhneme kola a jedeme na koupaliště. Nemusíme přeci všude jezdit autem.

 

 

Cviky na záda

 

Jak jste si přečetli v nadpise "cviky na záda", tak já se ráda protahuji. Dost často sedím, tak mi tyto cviky pomáhají uvolnit někdy napjaté svaly.

 

Záda procvičuji podle knihy Boj proti bolesti zad ze série přírodní léčby. ISBN knihy je 978-80-8111-033-7.

 

boj-proti-bolesti-zad-kniha.jpg

(zdroj: knihy Dobrovský, 25. 5. 2016)

 

Další informace naleznete například na tomto odkazu

 

Já jsem se rozhodla Vám z knihy poskytnout jedno cvičení (4 strany), které se mi líbí také díky názvu. U cvičení si protáhnete celé tělo. Část cvičení naleznete i na zmíněném odkazu.

 

boj-proti-bolesti-zad-1.jpg

boj-proti-bolesti-zad-2.jpg

boj-proti-bolesti-zad-3.jpg

boj-proti-bolesti-zad-4.jpg

 

 

Tímto cvičením je vhodné začít a zakončit den, a proto se s Vámi dneska rovnou rozloučím. Doufám, že jste se dozvěděli něco nového a něco zajímavého. A budu se na Vás těšit příště.

 

Hanča

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář